Vedno je treba dati svoj maksimum

Na intervju se je pripeljal s kolesom, saj pravi, da mu šport pomaga pri zmanjševanju stresa, ki ga ima ob opravljanju trenerske službe. Stanje na slovenski rokometni sceni sedeminštiridesetletnega trenerja članske ekipe RK Krim-Olimpija Boštjana Brulca navdaja z optimizmom, čeprav ugotavlja, da smo na splošno ljudje preveč pasivni in prehitro obupamo, ko naletimo na malo težji izziv, zato je udeleženec Ljubljanskega maratona prepričan, da je šport tisti, ki nas v življenju nauči vztrajnosti.

V svoji trenerski karieri ste vodili in trenirali kadetsko in mladinsko moško reprezentanco, bili ste pomočnik v ženski reprezentanci, trenirali ženske in moške mlajše selekcije, ter članske ekipe. Kaj vam je do sedaj predstavljalo največji izziv?

Največji izziv mi je predstavljalo delo z reprezentanco, ker je to verjetno tudi največja želja vsakega trenerja. Vendar moram povedati, da mi treniranje vsake ekipe predstavlja izziv, ne glede na to, ali govorimo o mlajših selekcijah ali o članskih ekipah.

Odkar je ustanovljena članska ekipa Krim-Olimpija, ste vi njen trener. V teh petih letih se je ekipa nekajkrat spremenila, ampak do največje spremembe je prišlo v letošnjem letu, saj je ekipo zapustilo kar šest od sedmih igralcev iz prve postave. Kako ste se v klubu spopadli s to situacijo? Predvsem me zanima mnenje iz vašega trenerskega vidika.

Res je, v letošnji sezoni nas je zapustilo kar nekaj igralcev, predvsem starejših. Dva igralca sta šla igrat v 1. slovensko ligo, ostali so zaključili rokometno kariero zaradi dela ali družinskih obveznosti. Zaradi tega smo ekipi pridružili nadarjene igralce iz mladinske selekcije in vem, da bomo z dobrim delom zapolnili manjkajoča igralna mesta, ter ekipo peljali uspešno naprej.

Kot ste omenili, je v ekipi nekaj mladih obetavnih igralcev. Če samo izpostavimo Uroša Milićevića in Žigo Rebevška, ki sta v mladinski reprezentanci in Lana Grbića, ki je v kadetski reprezentanci.

Že v preteklosti je v reprezentančnih selekcijah sodelovalo veliko naših igralcev. To zagotovo potrjuje dobro in kvalitetno delo v mlajših selekcijah.  Ponosni smo na fante, ki trenutno zastopajo barve našega kluba v reprezentančnih selekcijah. K letošnji članski ekipi smo priključili še dva mlada fanta, Matevža Jakliča in Blaža Pintarja, ki tudi kažeta velik potencial, a ga bosta morala s trdim in marljivim delom potrditi.

V pripravljalnem obdobju je ekipa pokazala zelo všečno in rezultatsko uspešno igro. V prvenstvu, ko se štejejo točke, pa ste na šestih tekmah le dvakrat zmagali, enkrat igrali izenačeno in trikrat izgubili. Kaj je vzrok za to?

Trening tekme in prvenstvene tekme se med seboj razlikujejo. Na trening tekmah so igralci bolj sproščeni, ne igrajo pod pritiskom. V pripravljalnem obdobju smo res dobro igrali, tako rezultatsko kot tudi všečno. Ko so se začele prvenstvene tekme, so si igralci verjetno naložili preveč bremena in zato je posledično prišlo do večjega števila tehničnih napak in slabše realizacije pri strelih. To bomo seveda morali popraviti.

Je bilo zaznati kaj padca motivacije po treh zaporednih tekmah brez zmage?

Padca motivacije ni bilo zaznati. Igralci, ki sestavljajo našo ekipo, so pravi športniki in ekipi zaradi poraza ne sme pasti motivacija, ampak mora poraz delovati kot spodbuda. Iz vsakega poraza so se  nekaj naučili in do naslednje tekme popravili napake iz prejšnje.

Na zadnjih dveh tekmah ste zmagali. Je mogoče vzrok za slabši začetek, a nato boljše nadaljevanje, tudi to, da je ta ekipa letos prvič skupaj?

Vsaka ekipa potrebuje čas, da se uigra in zadiha kot eno. Letošnja ekipa je mlada oziroma raje bi rekel, da je tekmovalno manj izkušena, zaradi česar je tudi prišlo do takšnega uvoda v prvenstvo. Se pa že vidi, da igralci iz tekme v tekmo pridobivajo na samozavesti in so pri določenih odločitvah na igrišču vedno bolj uspešni.  Z dobrim delom na treningih in maksimalnim pristopom na tekmah bo šlo zagotovo še na bolje.

Povprečna starost ekipe je malo čez 19 let. Se vam zdi mladost v 1. B ligi prednost ali slabost?

Mladost je prednost, ker se mladi igralci želijo dokazovati. Je pa res, da je mladost včasih lahko tudi moteča. V preveliki želji delajo nepotrebne tehnične napake. Če mladim igralcem dodamo še nekaj izkušenih, je pa to prava kombinacija. Na mladih svet stoji, zato jim je treba zaupati in jim dati priložnost, kar tudi počnemo.

V napadu igrate zelo hitro, kar pa vas velikokrat stane izgubljenih žog. V čem vidite težavo, da prihaja do tovrstnih napak?

Kot sem že prej omenil, so fantje mladi, tekmovalno manj izkušeni in to privede do padca koncentracije, ampak s tekmami bodo pridobili potrebne izkušnje in v igri bo vedno manj napak.

Kakšno je stanje s poškodbami? Je kdo poškodovan?

Trenutno ni poškodb, razen nekaj manjših, mikro poškodb, ki so pa sestavni del treninga in tekem.

Prej ste omenili kombinacijo mladosti in izkušenj. Žiga Novak opravlja vlogo pomočnika trenerja. On je mlad in na začetku svoje trenerske poti, vi ste že izkušeni, saj ste bili že pomočnik štirim selektorjem v ženski članski reprezentanci, med njimi tudi Tonetu Tislju. Kako pripomoreta Žigova mladost in vaša izkušenost k napredku ekipe?

Žigo jemljem kot svojega sodelavca, ne kot pomočnika. To so tudi igralci na treningu verjetno opazili. Žiga je mlad, vedoželjen in spremlja novosti v športu. Sem tudi tip trenerja, ki ima rad pametne, motivirane in srčne ljudi okoli sebe. Kombinacija njegovih idej in moje izkušenosti sigurno pripomore k napredku ekipe. Veliko se pogovarjava in sodelujeva med sabo, včasih tudi nimava istega mnenja. Ko pride do takšne situacije se pogovoriva, kar mislim, da je dobro, saj lahko pri tem prideva do novih idej in še boljših rešitev za ekipo. Več oči več vidi in več glav več ve.

V nadaljevanju sezone vas čaka dokaj težek razpored, saj igrate proti ekipam, ki so trenutno na lestvici pri samem vrhu (Škofljica, Rudar, Dol). Kakšna so pričakovanja?

Vsaka tekma je nova zgodba in na vsako tekmo gremo z željo premagati nasprotnika. Treba se je tehnično in taktično optimalno pripraviti na vsakega nasprotnika. Letos je liga zelo enakovredna, saj lahko vsak premaga vsakogar. Igralcem vedno pravim, da morajo na vsaki tekmi dati svoj maksimum, da lahko na koncu tekme igrišče zapustijo z dvignjeno glavo. Treba je igrati tekmo po tekmo in vsako tekmo poskušati zmagati.

Glede na to, da ste trener članske ekipe in da je tej ekipi pridruženih nekaj igralcev mladinske in kadetske selekcije, poznate tudi razvoj igralcev v mlajših selekcijah. Vidite prihodnost kluba v kontinuiranem delu z mlajšimi? Kakšna je dolgoročna vizija kluba?

V klubu imamo veliko mladih igralcev, s katerimi trenerji mlajših selekcij zelo dobro delajo. Temeljna naloga kluba je vzgoja domačih igralcev, ki jim želimo omogočiti igranje rokometa v vseh starostnih selekcijah, vključno s člansko, in jim zagotoviti osnovne pogoje za kakovostno delo. Ob vzgoji igralcev posebno pozornost namenjamo tudi vzgoji domačih trenerjev, ki pri igralcih razvijajo vrednote, kot so zdrav način življenja, poštenost, zaupanje, odgovornost, sodelovanje, strpnost, fair play, kreativnost, zmagovalnost in pogum. Z ustvarjanjem prijateljstev in pristnim sodelovanjem z gledalci želimo ustvariti dobro ozračje v klubu, lokalni skupnosti in mestu Ljubljana. Prepričani smo, da bo tak način dela dolgoročno dal odlične rezultate ne le na igrišču, ampak tudi izven njega. Vizija kluba je tudi, da bi nastopal v 1. slovenski rokometni ligi.

Prejšnji članek»Končno delam tisto, kar me v življenju najbolj veseli – igranje košarke«
Naslednji članek»Poklic radijskega napovedovalca ne bi smel nikoli izumreti«