Preprosti Slovenec, ki je osvojil hokejski svet

V severnoameriški ligi NHL, se je pretekli teden začela že 101. izvedba najmočnejšega hokejskega klubskega tekmovanja na svetu. Obenem pa tudi 13. sezona, ki jo je v dresu Los Angeles Kings začel Slovenec Anže Kopitar. Na prvih treh tekmah je kapetan Kraljev dosegel dva zadetka in pokazal, da se njegova odlična forma z lanske sezone nadaljuje tudi letos.

31-letni Hrušičan se s hokejem ukvarja svoje celotno življenje. Po besedah njegovega očeta Matjaža Kopitarja, ki je bil prav tako hokejist v jugoslovanski in trener v slovenski reprezentanci, mu je bil hokej »položen v zibelko,« saj mu je oče že kot mlademu dečku obul drsalke in mu pred dvoriščem hiše pozimi uredil ledeno ploskev. »Je rojen športnik. Vsi športi, ki jih je igral so mu šli dobro od rok. Res bi bilo škoda, če se ne bi s tem ukvarjal, a jaz ga nisem v nič silil. Hokej je izbral sam,« je za spletno stran HZS povedal njegov oče.

Svoj hokejski talent je Anže razvijal v mlajših selekcijah HK Acroni Jesenic. Leta 2004 pa se je s šestnajstimi leti preselil na Švedsko in tam igral za Södertälje SK. »Anže je že takrat deloval neverjetno odrasel za svoja leta. Tako mlad se je sam preselil na Švedsko, kjer ni poznal jezika in z njegovo mamo sva bila prestrašena, a ko sva ga prvič obiskala, je brez težav sam živel v svojem stanovanju,« je dodal Matjaž Kopitar. Tudi na Švedskem je bilo hitro jasno, da je Anže izbral pravi šport, saj so ga pri klubu, že po polovici sezone igranja za njihovo ekipo do 18 let preselili v člansko selekcijo, kjer je bil eden glavnih nosilcev igre.

Dve leti pozneje je sledila Kopitarjeva selitev čez lužo, v ligo NHL, kjer si je želel igrati že od malih nog. »Ko je bil še čisto majhen, je prosil babico, ki je učila angleščino, da ga nauči govoriti angleško, ker jo bo moral znati, ko bo igral v ligi NHL,« je povedal njegov oče. In res je bil na naboru lige NHL leta 2005, s strani Los Angeles Kings izbran kot enajsti po vrsti, zato njegov dres še vedno krasi ta številka. Svoj debi v ligi je Anže dočakal šele skoraj leto po naboru, ko je 6. 8. 2006, na svoji prvi tekmi v ligi NHL, proti moštvenim rivalom Anaheim Ducks, dosegel dva zadetka.

Kopitar je v Los Angelesu postajal vse bolj prepoznaven. Kralji so se skupaj s Kopitarjem leta 2008 prvič po šestih letih uvrstili v končnico NHL. Odtlej se v končnico redno uvrščajo in vsako leto veljajo za eno najnevarnejših ekip lige. Anžetu Kopitarju je uspel tudi podvig o katerem sanja praktično vsak hokejist. V sezoni 2011/12 je s svojo ekipo slavil naslov prvakov lige NHL in dvignil Stanleyjev pokal. V finalu so Los Angeles Kings premagali New Jersey Devils, Kopitar pa je bil skupaj s takratnim kapetanom ekipe Dustinom Brownom najučinkovitejši igralec končnice. Svoj drugi naslov je osvojil dve leti pozneje, ko je z Los Angelesom v finalu ugnal New York Rangers in v končnici zopet zbral največ točk med vsemi hokejisti.

Kljub uspehu, denarju in slavi pa Anže Kopitar kot oseba ostaja enak kot pred petnajstimi leti, ko ga je spoznal Luka Dolar, športni novinar, njegov takratni sošolec v srednji šoli EGSŠ Radovljica in njegov PR-ovec v Sloveniji. »Anže je skromen, prijazen, nezahteven in dobrega srca. Ko si ob njem, nimaš občutka, da si v družbi slavnega hokejista, saj se obnaša še manj zvezdniško kot večina neslavnih ljudi. V srednji šoli sva se kljub njegovi odsotnosti zaradi skupne ljubezni do športa in podobnega pogleda na življenje takoj ujela. Skupaj z njegovim očetom smo pozneje prišli do ideje, da bi postal njegov PR-ovec v Sloveniji in deloval kot »filter pred novinarji«. Še vedno sem z Anžetom v stiku skoraj vsak dan,« nam je povedal Dolar.

Anže Kopitar je že večkrat poudaril svojo ljubezen do družine. V Los Angelesu živi skupaj z izbranko Ines, hčerko Nežo in sinom Jakobom ter staršema Matjažem in Matejo. Z očetom Matjažem, ki v Los Angelesu deluje kot skavt evropskih talentov in vsako poletje Anžetu še dodatno pomaga pri njegovi fizični pripravljenosti, sta sodelovala tudi profesionalno, pri slovenski reprezentanci, kjer je takrat igral tudi njegov mlajši brat Gašper. Brata Kopitar sta skupaj zaigrala tudi v švedskem drugo ligaškem klubu Mora IK, ko je bil leta 2012 v ligi NHL, ko je bil začetek sezone zaradi stavke igralcev prestavljen. Takrat je Anže na 30 tekmah za klub dosegel 34 točk.

Kopitar je kljub življenju v Los Angelesu še vedno navezan na Slovenijo. Za hokejsko reprezentanco zaradi klubskih obveznosti zaigra bolj redko, a je Sloveniji leta 2014 na olimpijskih igrah v Sochiju pomagal do uvrstitve v četrtfinale. V Sloveniji vsako leto, skupaj s podjetnikom Jocom Pečečnikom organizira tudi dobrodelni turnir v golfu na Bledu, s svojo igro in vedenjem pa je postal vzor mladim hokejistom v Sloveniji, saj skupaj z bivšim soigralcem Tomažem Razingarjem vsako leto organizira tudi hokejsko akademijo, kjer se veščin tega športa letno uči skoraj 200 mladih hokejistov s Slovenije in drugih držav.

Prejšnji članekBO NA KONCU (SPET) TEKLA KRI?
Naslednji članekTelevizijski komentar – primer Studio City