Čudežni deček slovenskega športa, bolj znan pod vzdevkom Rogla, je nekdanji smučarski skakalec, ki je po končani karieri, v treh letih kolesarjenja, že osvojil Dirko po Sloveniji. Njegovo dekle Lora Klinc pravi, da pozna dva različna Primoža: eden je hladen in oddaljen kolesar, drugi pa prijazen, nežen in sproščen Primož. »Že od majhnega rad zmaguje, zato je njegov cilj biti najboljši na svetu«, je povedala Lora Klinc. V smučarskih skokih mu to ni uspelo, mu je pa v kolesarstvu, saj je 3. decembra letos dobil prestižno mednarodno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja leta 2020, s katero je postal prvi Slovenec, ki jo je prejel.

31-letni Kisovčan Primož Roglič si je kot otrok vedno želel, da bi bil najboljši v smučarskih skokih, kjer je v kontinentalnem pokalu dosegel tudi nekaj dobrih rezultatov – posamično srebrno in ekipno zlato medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu ter zmagi v Planici in v ameriškem Westbyu. Njegovo skakalno kariero je močno zapečatil hud padec v Planici leta 2007, pri katerem si je zlomil nos in doživel pretres možganov. Skakalno kariero, kot član Smučarskega skakalnega kluba Kisovec, pa je končal leta 2012, ko je kupil svoje prvo kolo.  Njegov skakalni kolega in še vedno dober prijatelj Robert Kranjec je povedal, da je Primož super oseba in je do tiste stvari, ki jo rad počne zelo profesionalen. »Je zelo motiviran in delaven. Med nama je prijateljska vez, občasno se slišiva, ko pride čas za to se pa tudi podruživa«, nam je povedal Kranjec, ki Rogliča še vedno podpira in pravi, da je izjemen človek, ki nam je lahko vsem za vzor.

V kolesarstvu ga je hkrati najbolj jezilo in hkrati motiviralo to, da na začetku ni bil tako dober. Sprva je kolesaril pri Kolesarskem klubu Radenska, nato pa do leta 2015 pri Kolesarskem klubu Adria Mobil, kjer je leta 2013 že vozil na mednarodni kolesarski dirki. Po tekmi je za časopis Dnevnik povedal, da je počaščen, da je lahko sodeloval na taki dirki s takimi asi. Danes je zanj to nekaj čisto normalnega, saj je številne kolesarske ase in vzornike že premagal. Od leta 2016 dalje namreč vozi za nizozemski klub Team Jumbo – Visma, s katerim je dosegel že 47 zmag v svetovnem pokalu. Njegova najuspešnejša sezona je bila leta 2019, saj je zmagal na italijanskem Giru in osvojil špansko Vuelto, poleg tega pa je postal še oče sinu Levu. Niso pa to njegove edine zmage na dirkah po svetu – leta 2015 je osvojil Dirko po Sloveniji, leta 2017 na svetovnem prvenstvu v Bergnu srebrno zmago v kronometru, leta 2018 zopet Dirko po Sloveniji in še več. Kot prvi slovenski kolesar je leta 2019 na Giru pet dni nosil rožnato majico vodilnega ter kasneje dobil tritedensko Dirko po Španiji (Vuelta). Manjka mu še skupna zmaga na tretji dirki na Velikem touru (sestavljajo ga Dirka po Franciji, Španiji in Italiji) na Dirki po Franciji, kjer je letošnje leto veljal za favorita in je kot prvi Slovenec nosil rumeno majico vodilnega, a ga je v zaključni etapi prehitel slovenski kolesar Tadej Pogačar. Čeprav so mnogi mislili, da bo to Rogliča potrlo, je še bolj razprl krila, saj je kasneje zmagal še na belgijski klasiki Liège-Bastogne-Liège in še drugič na veliki Dirki po Španiji. »Izmed vseh svetovnih dirk najraje vozim na Dirki po Španiji, saj imam tam že dve zaporedni skupni zmagi«, je za Delo povedal Roglič.

Zaradi svojih izjemnih dosežkov je prejel tudi številne nagrade – priznanje kristalni Triglav, kot oseba, ki je veliko prispevala k prepoznavnosti Slovenije v svetu ter leta 2019 je postal kolesar in slovenski športnik leta. Letos je kot že rečeno prejel nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja na svetu v letu 2020, skupaj s Tadejem Pogačarjem je bil ponovno izbran za najboljšega kolesarja v Sloveniji ter že drugič zapored postal slovenski športnik leta.

Njegov dober prijatelj in sosed iz domačega kraja Miha Razpotnik pravi, da je zelo navdušen nad tem, kar je Primož dosegel v športu. »Česarkoli bi se v življenju lotil, bi mu uspelo, saj je takšen tip človeka, ki se drži tistega, kar si je zamislil in bi za dosego tega cilja naredil vse. Je zelo vztrajen, trmast in skromen človek z dobrim smislom za humor. Še ena njegova dobra lastnost pa je ta, da se sedaj, ko je uspešen in slaven ni spremenil, ampak je še vedno isti, kot smo ga poznali od prej«, je povedal Razpotnik. Pravi tudi, da ga vsi njegovi sosedje in prijatelji podpirajo in spremljajo na njegovi športni poti, saj pogosto zanj navijajo tudi na večjih tekmah. Z Razpotnikom sta vedno bila, in še vedno sta v dobrih odnosih, saj sta pogosto šla tudi skupaj na kolo, sedaj pa se zaradi Rogličevega urnika vidita malo manj.

Čeprav Roglič izvira iz Zasavja, pa svojega časa tam ne preživlja ravno veliko. Več časa preživi v Hočah na Štajerskem, kjer živi njegova izbranka Lora Klinc, s katero imata tudi sina Leva. Ko sta tam, Primož najraje vozi po Mariborskem Pohorju, saj je tam veliko višinske razlike, njegov najljubši klanec pa je Areh. Lora Klinc je letošnjo jesen napisala tudi knjigo »Kilometer nič«, ki je posvečena slovenskim navijačem kolesarstva. Pisati jo je začela lansko leto na Dirki po Španiji, saj je ljudem želela približati kolesarski svet. Ravno zaradi tega lahko v knjigi najdemo tudi nekaj splošne teorije o cestnem kolesarstvu.

Za naslednjo sezono Roglič pravi, da so njegovi cilji visoki: »Želim biti čim boljši in se čim bolje pripraviti na dirke, na katerih bom nastopal. Glede na olimpijsko leto in tamkajšnjo traso je tudi to poseben motiv, da slovenske barve v Tokiu zastopamo čim bolje«, je na Virtualni prireditvi Večer zvezd 2020 spregovoril o prihodnosti.

Prejšnji članekSanje, ki so ga s trdim delom in trudom pripeljale v Hollywood
Naslednji članekUdaru na javni servis in na celotno medijsko krajino je treba odločno reči ne