Timi Zajc: Okoli dobrega konja se dviguje prah

Timi Zajc, ki je nedavno na domačem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih dvignil veliko prahu, je eden najbolj perspektivnih mladih slovenskih smučarskih skakalcev. Njegova objava na Instagramu, kjer je glavnega trenerja Gorazda Bertonclja pozval k prevzemu odgovornosti za slabe nastope slovenskih skakalcev, je povzročila Bertoncljev odstop in izključitev Zajca s svetovnega prvenstva v Planici. Dan zatem, 12. decembra, je svoje stališče stopnjeval še z ostrejšimi izjavami, za katere se je dva dni kasneje opravičil. S strani disciplinske komisije je prejel opomin pred izključitvijo iz reprezentance, trenutno pa trenira, da se lahko s stabilno športno formo vrne v svetovni pokal.

Odkar je na smučeh, pobira medalje

20-letnik iz Hramš je z nastopi v svetovnem pokalu pričel leta 2017, na stopničkah posameznih in ekipnih tekem pa je stal že 12-krat. Oče Boštjan Zajc, ki je sam kot otrok skakal na smučeh, je Gregi Kališniku za Delo povedal, da je sina od 4. do 15. leta treniral s Stanislavom Grmom v Smučarskem društvu Vizore. Že v času obiskovanja OŠ Dobrna si je Timi Zajc na različnih domačih mladinskih tekmovanjih nabiral zmage. “V eni od učilnic je že od 3. razreda visela njegova fotografija z raznoraznimi medaljami in pokali – vsi smo mislili, da je preurejena s Photoshopom,” pravi prijateljica iz osnovne šole. 

Kot 15-letnik je nato prestopil v SSK Ljubno BTC, katerega član je še danes. Ker so v prejšnjem društvu imeli vrsto nesporazumov, je Zajčev oče pristal na ceno 40km dolge vožnje od Hramš do Ljubnega in nazaj za vsak trening, razlaga generalni sekretar kluba Rajko Pintar. Leto kasneje je Zajc postal del mladinske reprezentance s sedežem v Kranju. Tam je tudi zaključil triletni program za trgovca, a Mihi Šimnovcu za Delo povedal, da če bi se še enkrat odločal, ne bi nikoli šel tja v šolo ali v tamkajšnji dijaški dom. V istem intervjuju je bil kritičen tudi do trenažnega procesa, ki poteka le v Kranju in upe polaga v močno tekmovalno prisotnost klubskih kolegov, ki bi lahko procese odprla še na Štajerskem. V svojih izjavah sta z očetom večkrat obsodila domnevno nevoščljivost Gorenjcev Štajerskim skakalcem in klubom. 

Po prihodu v mladinsko reprezentanco mu je stik z ostalimi pomagal navezati Žiga Jelar: “Malce je trajalo, da se je fantom odprl, pa sva v tem procesu postala dobra prijatelja.” Zajca vidi kot talentiranega, discipliniranega in perspektivnega skakalca, kar dokazujejo tudi njegovi rezultati zadnjih 10 let. Namreč kot prvi Slovenec, rojen po 1. januarju 2000, je dosegel stopničke v svetovnem pokalu (konec januarja 2019 v Sapporu), nekaj dni zatem pa še prvič zmagal v Oberstdorfu, ko je tudi prvikrat tekmoval na letalnici. Njegov osebni rekord znaša 240 m, doseženih istega leta v Planici. 

Instagram zapis in obtožbe 

Ravno tam pa je leto kasneje javnost šokiral z objavo na svojem Instagramu po razpletu prvega tekmovalnega dne domačega svetovnega prvenstva. Novinarka Polona Bertoncelj je bila prisotna na treningih in pravi, da se ji je vse zdelo normalno, da je delo potekalo nemoteno. Omeni pa, da so neke nepovezane osebe z A reprezentanco namigovale, da ni vse v najlepšem redu, in da se ji je Zajc zdel čisto drugačen po petkovem skoku: “Ko mi je dal izjavo in rekel, da bodo morali tukaj še trenerji kaj povedati, mi je bilo jasno, da bo nekaj počilo. Nisem pa pričakovala, da bo doseglo takšne razsežnosti.” A v ozadju je nezaupanje do strokovnega vodstva tlelo že nekaj časa, razlaga Pintar: “Vsi reprezentanti so aprila podpisali knjigo pritožb in jo naslovili na različne organe Smučarske zveze Slovenije. Razgovori so bili narejeni in neke obljube dane, spremenilo pa se ni kaj veliko.” To je potrdil tudi bivši trener reprezentance Gorazd Bertoncelj v intervjuju z Miho Mišičem za MMC RTV SLO in dodal še, da so z Zajcem prišli do kompromisa o kondicijskem delu treninga, da ga je lahko opravil doma in mu tako šli na roko. 

Opravičilo je v celoti napisal sam

Sama izjava, da bi moral trener biti odgovoren za neuspehe ni problematična; je odraz skakalčevih občutkov in izkušenj s treningov, pove Pintar. “Njegovi problemi so se začeli, ko je govoril, da so mu oprali možgane in da bo naprej reševal z odvetniki – tu je šel predaleč.” Med drugim je Zajc za slabe rezultate slovenskih skakalcev obtožil tudi Jelka Grosa, ki je Jaki Lopatiču za SiolNET. razkril, da ga je Zajčev oče dan prej “nadlegoval z istimi besedami”, sicer pa, da je Zajc že pred dvema letoma želel iti na svoje. Generalni sekretar kluba je bil do svojega člana kritičen: “Zajc ne more reči, da v Smučarski zvezi ne bo nič drugače, dokler bo tam Jelko Gros, saj tega znanja in izkušenj nima. Ima jih pa oče, ki ima na fanta res izjemen vpliv.” V klubu so ga zato pozvali, naj se opraviči ter izrazili, da mu dajejo še eno priložnost in ga želijo podpreti v nadaljevanju njegove kariere. V zapisu, ki ga je STA-ju posredoval klub, se je opravičil za svoje pretirane in v afektu izrečene izjave ter ga med drugim naslovil tudi na svoje reprezentančne kolege. Kljub temu, da mnogi pravijo, da opravičila ni napisal sam, Pintar jamči, da je opravičilo takšno, kot je objavljeno, resnično bilo tudi napisano z Zajčeve strani.

Skromen fant in odličen glasbenik

Kljub planiški aferi, ki so jo pokrivali tudi tuji mediji, skorajda ni osebe, ki Zajca ne bi opisala kot skromnega in zmeraj nasmejanega. “Do mene je vedno bil pošten in se mojih uspehov z menoj tudi veselil,” pove Jelar in dodaja, da je Zajc od nekdaj občudoval avstrijskega skakalca Gregorja Schlierenzauerja. Sicer je tudi šolan glasbenik – igra bariton in harmoniko, sliši pa se ga v pesmi ansambla Slovenski zvoki, ki so Planiško polko napisali Zajcu v čast. Bojan Lugarič iz ansambla, kjer igra tudi Zajc starejši, pravi, da če se fant ne bi ukvarjal s skoki, bi se lahko sigurno preživljal z glasbo. Sicer se zanima tudi za jeklene konjičke, razlaga njegov bližnji prijatelj, in se sprošča z vožnjo motokros motorja. Mihi Šimnovcu je Zajc za Delo povedal, da spremlja motoGP in navija za Valentina Rossija. 

Po izrečenem opominu s strani komisije SZS je izpustil tekmi v Engelbergu in se potegoval za mesto na novoletni turneji. V Planici je 23. decembra potekalo državno prvenstvo, na katerem je Zajc zasedel 10. mesto – z njim ni zadostil kriterijem Roberta Hrgote, novega glavnega trenerja reprezentance za uvrstitev med šest skakalcev, ki Slovenijo trenutno zastopajo na novoletni turneji. Tam se je Anže Lanišek kot prvi Slovenec po petih letih zavihtel na oder za zmagovalce, tudi rezultati ostalih v reprezentanci se izboljšujejo; Peter Prevc se sedaj redno uvršča med prvo petnajsterico. Ali je k temu uspehu pripomogla tudi nenadna menjava trenerja, ki jo je sprožil Timi Zajc, je vprašanje, ki si ga je vredno zastaviti.

V. S.

Prejšnji članekDeset življenj Karla Erjavca
Naslednji članek»Ni se mi problem z dijaki pogovarjati o težavah, ker vem, da je tako moja vloga bolj učinkovita«