Na okrogli mizi, ki jo je povezoval Blaž Petkovič (Infonet media), so sodelovali:

  • Klemen Kraigher Mišič, v. d. generalnega direktorja Direktorata za medije
  • Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije
  • Rok Hladnik, direktor Primorskih novic
  • Cene Grčar, odvetnik družbe Pro plus
  • Marko Milosavljević, Katedra za novinarstvo

Spreminjanje medijske zakonodaje je v četrt stoletja slovenske države pomembno zaznamovalo razvoj medijskega sistema ter določalo odnos med mediji, državo in kapitalom. Luknjičasti zakoni in pomanjkljiv nadzor predstavljajo temelje nepreglednih prevzemov slovenskih medijev, kršitev na področju oglaševanja in koncentracije na medijskem trgu, hkrati pa ne omogočajo smiselnega regulativnega okvira za težave in izzive, ki jih povzroča digitalizacija in globalizacija medijskega prostora.

Ministrstvo za kulturo pripravlja novo medijsko strategijo in napoveduje spremembe medijske zakonodaje, ki bodo poleg posebnosti slovenskega medijskega okolja morale upoštevati tudi številne dileme digitalizacije medijev in komuniciranja. Kaj so problemi trenutnega pravnega okvira na področju medijev? Kaj so glavne dileme spreminjanja medijske zakonodaje v sodobnem digitalnem okolju? Kako spreminjanje medijske zakonodaje zadeva novinarje in novinarstvo?

Okrogla miza je bila četrta v nizu mesečnih razprav o stanju novinarstva danes, na katerih želimo dati glas medijskim delavcem ter opozoriti na procese in odnose v medijih ter na posledice za novinarstvo. Razprave organizira Katedra za novinarstvo, Društvo študentov novinarstva FEJS in Komunikološko društvo v sodelovanju z delavci v medijih.

Prejšnji članekOkrogla miza Prenos znanja med generacijami
Naslednji članekBo kazanje mišic vodilnih akterjev kolesarstvo dokončno spravilo na kolena?
Jernej Amon Prodnik
Docent na Katedri za novinarstvo in raziskovalec na Centru za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede.