Lado Bizovičar: “Piromani, takoj zakurite streho!”

Foto: POP TV
Lado Bizovičar, Foto: Pop TV

Če pred citatom ne bi bilo imena bi verjetno mislili, da bo beseda tekla o nekem požigalcu, ki so ga naši policisti ujeli na kraju zločina in Slovenijo rešili pred morebitno škodo, ki bi nastala, če bi tak norec ostal na prostosti. Vendar vsi vemo, da pišem o Ladu Bizovičarju, ki ni požigalec in že leta krasi naše televizijske zaslone, odre, od aprila dalje tudi računalniške ekrane. Njegov humor je oster in ciničen, na trenutke nagajiv, včasih šale kar švignejo mimo glave, če gledalec ni dovolj pozoren. Že trideset let se ukvarja z režijo, igro in voditeljstvom, vse pa se je začelo Tistega lepega popoldneva, v oddaji, ki je na prvem programu RTV pristala malo po prihodu novega tisočletja.

S so-voditeljico Anjo Križnik Tomažin in njegovimi odvezanimi čevlji sta tako rekoč ustvarila sproščenost v jutranjih pogovornih oddajah, primerna protiutež dokaj rigidnemu in resnemu delovanju in nastopu preostalih voditeljev oddaj na RTV. Vendar je bil za 44-letnega Kosežčana to šele začetek, svoj televizijski vrhunec je z Jurijem Zrnecem, na POP TV, dosegel v oddaji »As ti tut not padu«. Kdo bi lahko pozabil lika Joc in Joc, intervju z Wernerjem, Murkom ali Jelinčičem. Oddaja se je končala po dveh sezonah, vendar sam pravi, da se bo z veseljem vrnil k ustvarjanju take oddaje, ko bo za tako produkcijo dovolj denarja in časa. Slovenija ima talent, Zvezde plešejo in Avtokaraoke za tako aktivnega in delovnega človeka kot je Bizovičar delujejo kot nekakšen hobi. Nekateri meditirajo, drugi igrajo šah, on vozi avto in poje.

Svoje karizme, bistrosti in glasnosti pa nikdar ni skrival, kot mlad fant je treniral rokenrol, v gimnaziji se je začel zelo aktivno udejstvovati kot vzhajajoča zvezda slovenske scene. Na tradicionalni novoletni prireditvi gimnazije Šentvid je želel za vsako ceno imeti svojo oddajo, kjer je hotel nastopiti kot moderator modne revije s predstavitvijo šentviške paradne uniforme. Bil je tako vztrajen, da so mu organizatorji postavili pogoj. Priskrbeti  je moral kostume za vse glavne nastopajoče in točno to je tudi storil. Naslednji dan je na gimnazijo ponosno prinesel živo pisane profesionalne kostume iz RTV Slovenija in tako dobil svojo točko.

Mladi Bizovičar, Foto: Zora Lovrenčič

Pomagal je organizirati tudi prvi ognjemet iz strehe gimnazije. »Stvar je vzel tako resno, da je od nekje prinesel čisto pravi walkie talkie, za lažjo komunikacijo med igriščem in streho. Z njim se je veliko ukvarjal, saj je zgledal kot pravi režiser. Žal ni računal, da so baterije že doživele častitljivo starost in prav v najpomembnejšem trenutku začele dokončno umirati.« nam je zaupala šentviška knjižničarka, ki pravi, da »zanj velja rek, enkrat Šentvidčan, vedno Šentvidčan.« Ko je prišel veliki trenutek, je ponosno dvignil walkie talkie in rekel: »Pazi, tri, štiri, ognjemet,« vendar se ni zgodilo nič. Poskusil je še enkrat: »A boš dal ognjemet ali ne,« ponovno se ni zgodilo nič. Vsi dijaki in profesorji so v tišini strmeli proti strehi gimnazije, nakar se nekje iz ozadja zaslišal Bizovičarjev krik: »Piromani, takoj zakurite streho!«

Skozi leta medijske pozornosti pa je uspel izredno uspešno skrbeti za svoje zasebno življenje, saj o tem vemo zelo malo. To je verjetno tudi razlog, zaradi katerega je bilo tako veliko napisanega o koncu dolgoletne zveze s slovensko igralko Katarino Čas, s katero še vedno ohranja stike in pravi, da ostajata prijatelja. Leta 2018 je doživel, kot pravi sam »najlepšo stvar, ki se mi je kadarkoli zgodila,« saj mu je partnerka Anela Šabanagić rodila hčerko Lano. Tudi to skrivnost je uspel zadržati zase, saj je minilo skoraj leto, preden je v medije pricurljala novica o dekličinem imenu. Skrival naj bi ga tudi pred bližnjimi sodelavci, tisti, ki so za ime vedeli, so molčali kot kamen. »Na vprašanja o svojem zasebnem življenju odgovarja s kančkom cinizma, včasih humorja, s tem pa daje vedeti, da nosu novinarji ne smejo vtikati tja, kamor ne sodi,« so o njem zapisali v Slovenskih novicah.

Sam zase pravi, da je alergičen na človeško neumnost, tudi svojo. Vsakega projekta se loti z izredno ambicijo in zagnanostjo, kar potrjujejo tudi uspehi njegovih predstav. Tako je deloval že v gimnaziji, kjer je režiral in odigral vrsto predstav in prireditev. Zelo pogosto sodeluje s Špas Teatrom, tam je tudi režiral in odigral svojo prvo večjo uspešnico Fotr in nadaljevanje Star Fotr. Slovenski igralci in voditelji z njim radi sodelujejo, saj v svoje delo vloži vse kar ima. Jure Godler je za Delo povedal: »Lado je perfekcionist in zahteven človek in v tem sva si podobna. Ve, kaj bi rad, in to potem tudi dobi. Dobro delava skupaj.«          Z Godlerjem sta sodelovala pri projektu Predstava za vsako priložnost. Trenutno z Janezom Hočevarjem – Rifletom in Goranom Hrvačaninom pripravljajo spletno interaktivno komedijo Optimisti, ki bo prva taka predstava pri nas in si jo bo možno ogledati od januarja naslednje leto dalje.

Sam pravi, da v njegovem poklicu prostega časa ni v besednjaku, nikdar se ne zgodi, da bi ležal na kavču in pil pivo. Želi si, da bi imel več časa za svoje bližnje, da bi lahko večkrat obiskal mamo, ki živi v Gani, več časa posvetil svoji družini ali šel s prijatelji na pijačo, vendar mu njegov delovnik tega trenutno ne dopušča, po drugi strani pa je to še dodaten kompliment (ali kritika) njegovi delavnosti. Ljudje ga imajo zato radi, radi ga gledajo in se z njim smejijo, radi gledajo njegove predstave in poslušajo njegove kritike na Slovenija ima talent. Skrivnosten kot je, si ga bomo brez dvoma zapomnili, nekateri iz predstav, drugi kot Kakadudla iz skečev v oddaji »As ti tut not padu«, tretji morda iz srečanja na ulici. Bizovičarja se preprosto ne da pozabiti.

Prejšnji članek(NE)vem: Kako je korona vplivala na šolanje in našo psiho?
Naslednji članekDarko Rundek: Modrooki stripovski junak, ki sanja vse življenje