Največja pri nas, ubija jo pa elektrika

Velika uharica velja za največjo sovo v Sloveniji in tudi Evropi. Njen razpon kril je velik tako, kot razpon človeških rok, zato ne gre čuditi, da v naravi ta vrsta sove velja za strah in trepet ostalih živali in celo ostalih sov. Na njenem jedilniku so najpogosteje majhni sesalci, izjemoma pa tudi druge vrste sov, ki jih ulovi s kremplji in razkosa s kljunom. Samice skrbijo za mladiče in varnost, zato so tudi do 30 odstotkov večje od samcev. Gre za spolni dimorfizem, ki je značilen za nekatere vrste sov. 

Velika uharica, ki gnezdi v skalnih stenah, najpogosteje umira zaradi električnih drogov. Velja za žival samotarko, kar pomeni, da se ne uči na podlagi napak ostalih sov enake vrste, njena smrt je zato najpogosteje povezana z električnimi udari.

O sovah nasploh, vraži o prinašalki smrti, ukrepih za reševanje tovrstnih poginov Velikih uharic smo govorili z doc. dr. Alom Vrezcem iz Nacionalnega inštituta za biologijo in Tomažem Miheličem iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. 

Pripravili: Urška Zemljič in Zala Zajko Ivančič

Prejšnji članekMorje, podnebne spremembe in onesnaževanje
Naslednji članekIskanje ljubezni v današnjem času: Navidezna neskončnost izbire in aplikacije, ki skušajo racionalizirati ljubezen